Kérdésed van? Hívj minket! +36302608354

 

   

Blog
Márti
Márti
2022.04.26 08:31

Imádjuk a homoktövist!

Imádjuk a homoktövist!

Ti ettetek már homoktövist? Megmondom őszintén én talán 4-5 éve ettem először. Egy barátunk tanyáján van néhány cserje. Ami már elő látásra csodás benne az a színe: aranysárga, feltölt, ha már csak ránézel. Az íze önmagában kissé megosztó, jó savanyú, hiszen telis-tele van C-vitaminnal és persze egyéb értékes tápanyagokkal. El lehet készíteni számtalan módom, így már igazi ínyencségek válnak belőle.

Van egy magyar kisvállalkozás, ahol homoktövist termesztenek és csodás termékeket is készítenek a bogyójából. Már évek óta családi kedvencünk a Vaúúúú szörp, ami igazi mézzel és homoktövissel készül! Nincs benne még hozzáadott cukor sem, ami ritkaság a szörpök között. Amikor kiderült, hogy ők is ismerik a Symbyo-t és szoktunk egymástól vásárolni, azonnal elhatároztam, hogy kérek tőlük nektek némi kóstolót:

Ők a Töviskertem, ismerjétek meg őket: :)

 

 

Ültetvényünket, a Töviskertemet” 2010-ben telepítettük, egy 4 hektáros területen. Családi örökségből került hozzánk ez a darabka föld, és kertészmérnökként rögtön tudtam: én itt szeretnék egy gyümölcsöst megvalósítani, hamar a homoktövisre esett a választásunk. A terület adottságai miatt – távol van a műúttól, a Tisza régi folyómedrének vonalán terül el, fasorokkal védve – kiválóan alkalmas ökológiai művelésre. Családom hosszú ideje növénytermesztéssel foglalkozik, értékes tapasztalataikkal, munkájukkal nagyban hozzájárulnak a Töviskertem sikeréhez.

Az ültetvény termőre fordulása után fogtunk bele a termés feldolgozásába. Először csak a sokak által ismert és kedvelt homoktövisvelőt készítettünk. Az egész család és a barátaink is lelkes fogyasztóvá váltak, és közösen éreztük azt a rengeteg jótékony hatást, amit a homoktövis rendszeres fogyasztása adott. Később termékfejlesztésbe fogtunk, mert szeretnénk megmutatni, hogy a homoktövis nem csak egy savanyú bogyó, amit gyorsan le kell gyűrni, amin túl kell esni, mert „az íze bűn rossz, de legalább egészséges”, hanem számos izgalmas és finom étel-ital készíthető belőle egészen egyszerűen, vagy egy kis fantáziával.

 

 

A család ellenőrzött biogazdálkodás keretein belül termeszti a növényt. Termékeik alapanyaga a homoktövis bogyója, amely számtalan formában felhasználható és feldolgozható. A szörpökben hazai méhészek mézét, szabolcsi almasűrítményt, vadon termett bodzavirágot, illetve más természetes összetevőket használnak. Külön pozitívum számomra, hogy a feldolgozás és csomagolás során is törekszenek arra, hogy minimalizálják a környezeti terhelést. Minden termékük üvegbe vagy papírba csomagolt. Az általunk kapott kóstolók csomagolóanyaga természetes cellulóztasak, amely komposztálható házi komposztban is.

Kukkantsatok be a weboldalukra:

https://toviskertem.hu/