Kérdésed van? Hívj minket! +36-70/508-7391

 

   

Blog
Márti
Márti
2022.03.29 09:42

Újszülött babakelengye tudatos szülőknek – 10 pontos csekklista

Újszülött babakelengye tudatos szülőknek – 10 pontos csekklista

Újszülött babakelengye tudatos szülőknek – 10 pontos csekklista

A babaruha vásárlást – főleg az első gyereknél – elég nagy tanácstalanság szokta övezni. Ez teljesen természetes, hiszen a mai családok annyira elszeparáltan élnek egymástól, hogy egyszerűen nem látod, hogy hogyan csinálják mások. Ha született is kisbaba már a rokonságodban, baráti körödben, akkor sem valószínű, hogy megfigyelted ezeket a dolgokat, hiszen az ember lányának akkor még egyáltalán nem ilyen apró-cseprő dolgokon van a fókusza.

Ahogy közeledik a kisbabád megszületésének napja úgy válnak ezek a mindennapi apróságok egyre égetőbbekké, elkezded böngészni a netet, hogy mit érdemes beszerezni. Most hagyjuk is a többi (ezer) tételt és fókuszáljunk a babaruhákra.

Szóval, felmész a netre és letöltesz néhány babakelengye-listát. Lehet, hogy már a neveken összezavarodsz, de ez még a kisebb probléma. Ami a nagyobb gond, hogy mindegyik lista más. Hány body kell? Kell-e kiskardigán, kising? Miért jó a talpas nadrág? Vagy mégsem jó? Huh… Úgy döntesz, kérsz egy kis segítséget a már gyerekes barátnőidtől, anyukádtól, szomszédodtól. Mindenki mást mond, kezded feladni. Végső elkeseredésedben úgy érzésre összeállítasz egy listát, beszerzed, mellé valószínűleg kapsz még egy rakat örökölt ruhát az egyik unokatesódtól, plusz a nagyik is bevásárolnak. Egy biztos, darabszámra minimum kétszer annyi újszülött babaruha lesz a szekrényedben, mint amennyi kell, ellenben nagyjából a kétharmadát maximum egyszer fogod a babádra adni. Ezt szinte le merem fogadni.

Gondolj bele! Egy kétismeretlenes egyenletet próbálsz megoldani mindössze mások tapasztalatai alapján. No de mások babája egyáltalán nem olyan, mint a tied lesz, akkor is, ha ugyanúgy 2 keze és lába van. Nem olyan lesz a viselkedése, az alkata, az alvási szokásai. És a másik anyuka sem olyan mint te vagy. Sőt egészen más.

Tudom eddig nem segítettem sokat, csak azt szeretném, hogy meglásd, hogy a tanácstalanságod egészen normális, természetes, és egy percig se aggódj emiatt. Mások tanácsait babaruha (és minden más babás témában) érdemes nyitottan végighallgatni és utána a saját utadat járni, ami majd úgyis kialakul.

Most viszont jöjjön az a rész, ami miatt ezt a cikket egyáltalán elkezdem írni. Vannak olyan szempontok, ami alapján nagy biztonsággal ki tudod zárni azokat a ruhákat, amire biztosan nem lesz szükségetek és amik szinte biztosan nem lesznek jók nektek. Megmutatom neked mi az a pár kérdés amit minden babaruha megvásárlása előtt érdemes feltenned magadnak!

Egy babaruhát mindig 2 nézőpontból vizsgálj meg. Ezek nagyon egyszerűek, mégis keveseknek jut eszébe:

 1. A baba nézőpontja
 2. Az őt legtöbbet öltöztető szülő (általában az anya) nézőpontja

Kezdjük az újszülött babával. És rögtön egy nagyon sarkalatos résszel. Nem, neki egyáltalán nem fontos az, hogy milyen a ruhája színe, mintája, hogy cuki-e benne. Nem érdekli, hogy márkás-e a ruha, hogy esetleg van rajra egy folt, ami nem jött ki a mosással. Ő legszívesebben nem viselne semmit, hanem a hozzád bújna még szorosan hónapokig, hogy a csupasz bőrét a karjaiddal takard le és a saját testeddel melegítsed, ugyanúgy mint eddig, 9 hónapon keresztül. Amikor egy babán nincs ruha, szabadon tud mozogni, nem szúrja, nem vágja semmi, és a te testhőd, tökéletes hőmérséklet számára is. Nos, ezt az állapotot kellene imitálnunk a babaruhákkal, ha a baba nézőpontjába állsz bele. Vedd magad elé a kiválasztott ruhát és tedd fel a következő kérdéseket!

 1. Akadályozza-e a szabad mozgásban a babát?

Nos, ez a kérdés az egyik legfontosabb, mégis kevesen foglalkoznak vele. Milyen jellemző mozgásokat végez egy újszülött azon túl, hogy kalimpál a kezecskéjével és a lábával? A kisbabák izomtónusa és csípőízületük anatómiája azt eredményezi, hogy gyakran fölhúzva tartják a lábukat. Ez az a mozgás/helyzet, amit sok babaruha bizony erősen akadályoz.

 

NE:

 • szűk nadrágok, amelyek nem rugalmasak, farmer: semmi esetre! Nagyon „menő” ha egy pár hónapos baba úgy van öltöztetve, ahogy alapvetően egy 10 évest szoktak, de inkább ne, még alkalmakra sem! Hidd el megnő, és hordhat farmert eleget.
 • szűk, rugalmatlan, kinőtt harisnya, amit úgy kell felpajszerolni a babára, ugyanúgy akadályozhatja a szabad mozgásban, mint egy szűk farmer.

MÉRLEGELD:

 • lábfejes rugi, rugdalózó: népszerű ruhadarab, de résen kell vele lenni. Ha kinyújtott lábakkal pont jó (nagymamák szerint ilyenkor csinos) akkor felhúzott lábakkal már bizony feszülhet a talpán. Ha meg elég nagy, akkor belegabalyodhat a lábacska. Vannak belőle jó fazonok, de figyelni kell mikor lesz már túl kicsi.

                IGEN:

 • főleg a nadrágokra, overálokra kell figyelni. A méretük legyen megfelelő, ha szűkebb fazonú, akkor kellően rugalmas, ha pedig nem rugalmas, akkor legyen kellően bő. Ne akadjon bele a baba lába, ne tudja magát becsavarni.

 

Tipp: figyeld majd meg, hogyan mozog, milyen mozgásokat végez a babád pucéran! Ha valamilyen ruhadarabban ettől eltérően mozog, nem csinál meg bizonyos mozdulatokat, akkor gyanakodj, hogy nem megfelelő a ruha!

 

 

 1. Kényelmes-e a babának?

A kényelemnek több aspektusa van, fontos a ruha alapanyaga, varrások, patentok elhelyezkedése.

NE:

 • kerüld a műszálas alapanyagú ruhákat, főleg ha ez közvetlenül a baba bőrével érintkezik
 • nézd meg a gumikat, nem szorosak-e nagyon. A gumik engedjenek könnyen!
 • ne legyen a ruhán nagy masni, csomó, nagy gomb, ami nyomhatja a hasát vagy a hátát. A cipzár sem feltétlenül egy újszülöttbarát megoldás.

MÉRLEGELD:

 • a kiskabátok, pulóverek, kardigánok szükségességét. Gondolj bele egy újszülött vagy egy pár hónapos baba vagy fekszik, vagy tartja egy felnőtt. Ezekben a helyzetekben, ami feltűrődhet, az fel is fog és nyomhatja a babát a felgyűrődött anyag

IGEN:

 • természetes anyagú, puha, egyszerű szabású darabok, minél kevesebb olyan díszítéssel (csatok, gombok, masnik) aminek nincs funkciója

 

 • nagyon jók a széles passzés nadrágok, amelyek nem nyomják a baba pocakját és kellően tágulnak, ahogy a babád hízik.

 

Tipp: Minden ruhát ellenőrizz belülről is! Rengeteg babaruhába tesznek nagy, szúrós, éles szélű címkéket. Ezeket legjobb, ha kivágod, amennyiben zavarónak érzed. A piciknek ráadásul jóval érzékenyebb a bőrük.

 

 1. Van-e információd arról, hogy miből/hogyan készült a babaruha?

Az utóbbi években jónéhány olyan esetre derült fény, hogy baba- és gyerekruhák egészségre ártalmas anyagot tartalmaztak. Emiatt nem mindegy honnan vásárolsz. Általában jó kiindulópont, ha a terméknek vagy az alapanyagnak ÖKO-TEX minősítése van. Ezt a minősítést csak olyan termék kaphatja, ami megfelel bizonyos egészségügyi követelményeknek.  A különböző bio minősítések közül a GOTS biopamut ruhák a legszigorúbban bevizsgáltak.

 

Tipp: Minden új babaruhát és gyerekruhát moss ki, mielőtt használatba kerül!

 

 1. Megfelelő-e a ruha az adott évszakra?

Egy normál súlyú, egészséges újszülött hőháztartása néhány hét alatt beáll. Ez azt jelenti, hogy az első hetekben fázósabbak, de utána nem lesz szüksége lényegesen több ruhára, mint amit te hordanál az adott időszakban. Tehát ha pl. júniusra várod a babádat, biztos nem kell bundás újszülött overál, vagy 5 db plüss rugdalózó.

 

IGEN:

 • egymásra rétegesen feladható darabok

Tipp: Nem szükséges a lakásotok hőmérsékletét megemelni, amiatt mert kisbabátok születik. Ennek semmilyen előnye nincs egy normál súllyal született babára nézve, sőt.

 1. Van értelme, funkciója?

Sajnos rengeteg olyan darabot legyártanak, aminek az égvilágon semmi értelme. Miért vennéd meg akkor? Azt gondolom, nagy felelősségünk van abban, hogy a gyerekeinknek még maradjon a Föld erőforrásaiból. Kérlek, gondold meg az újszülött babacipő, hajpánt, csokornyakkendő és egyéb divatos termékek vásárlását. Ha egyszeri alkalomra – pl. fotózásra – vennéd, inkább kérj kölcsön, legtöbbször a fotósoknak is van rengeteg kellékük.

 

És most jöjjenek a te szempontjaid. Ezek nem kevésbé fontosak, mint a baba szempontjai, majd mindjárt meglátod. Ezeket a kérdéseket tedd fel:

 1. Mennyire macerás feladni?

Amikor az első gyerekedet várod, nem biztos hogy úgy gondolod, hogy ez egy lényeges szempont. Amúgy egy babánál lehet, hogy még szívesen el is molyolsz az öltöztetéssel, ha a babád nyugis típus. Viszont azt tudnod kell, hogy a legtöbb baba utálja az öltöztetést, és ilyen esetben te is gyorsan túl akarsz lenni rajta. Nekem nagyobbik lányom után ikreim születtek, és hidd el, eszembe sem jutott kivenni a szekrényből azokat a darabokat, amelyeket nem egy mozdulat volt feladni.

 

NE:

 • ne legyen rajta túl sok patent, a gombokat pedig erősen gondold meg. Jóval egyszerűbb a patentozás.
 • amikor leveszel a polcról egy babaruhát és fogalmad sincs mit hova kell hajtani és melyik az eleje, akkor rögtön tudhatod: felejtős!
 • ne legyen szűk a nyaka, vagy legyen nyitható egy patenttal. A legtöbb baba nem igazán szereti, ha sok cuccot kell áthúzni a fején.
 • a nyaknál hátul lévő patent vagy gomb általában nem praktikus, mert leginkább háton fekvő babát öltöztetsz, nehéz hozzáférni.

IGEN:

 • egyszerű, könnyen feladható darabok. Ha rugdalózóról van szó, piciknél praktikus tud lenni a láb között patentos verzió.

Tipp: Ha szeretnéd, hogy a párod is részt vegyen a baba öltöztetésében, tényleg egyszerűsíts, amennyire tudsz.

 1. Rajta marad-e?

Tudom, ez most butaságnak hangzik, de hidd el nem az. A babasapkákkal például kifejezetten sokat lehet küzdeni, ha nem megfelelő a méretük, fazonjuk. Egy jó babasapka nem forog el, nem csúszik a szemére. Piciknél érdemes a fülecskéket, homlokot, tarkót takaró, megkötős fazonokat előnyben részesíteni.

 

 1. Mennyi ideig lesz jó a babábra?

A pici babák akár hetek alatt átnőhetnek egy méretet, így egyáltalán nem mindegy, hogyan választasz fazont! Léteznek babával együtt növő többméretes babaruhák, amelyek akár 2-3 méretet is kiszolgálnak. Mivel a textilgyártás erősen környezetterhelő, ezért akkor kíméled a legjobban a bolygónkat, ha az öltöztetést a lehető kevesebb ruhadarabbal oldod meg.

 

 1. Variálható-e, uniszex?

Ha az első babádat várod, nagyon jó, ha előre tudsz gondolkodni abban, hogy talán lesz egy ellenkező nemű kistestvére egyszer. Emiatt praktikusak az uniszex kisbabaruhák, amelyeket nagy szeretettel fogsz a következő gyermekedre is ráadni, hiszen rengeteg emlék kötődik majd hozzá a nagytesótól.

Klasszak az egyszínű, jól variálható darabok is a ruhatárban (pl. szürke) ezeket nagyszerűen lehet bármivel variálni.

 

 1. Tetszik-e neked?

Igen, ez is fontos szempont. Fontos, hogy jó érzéssel vedd ki a szekrényből, hogy mosolyogj, amikor a ruhát a babádra feladod. Az, hogy valami egészséges, praktikus és jó, nem jelenti azt, hogy nem nézhet ki jól. A fazon legyen egyszerű és kézreálló, a minta és a szín pedig a szívedhez közel álló.

  

Ha ezzel a szemlélettel mész babaruha beszerzőbe, szerintem sok használhatatlan ruhadarabtól kíméled meg a szekrényeteket és a sok kiadástól a pénztárcádat. Végül még fogadj egy néhány bónusz tippet:

 • Ne halmozz, ne vásárolj előre!

Hiába gondolsz át mindent nagyon alaposan, úgyis „élesben derül majd ki egy csomó minden. Nem tudod előre hogy izzadós, vagy fázósabb babád lesz, nyugis, vagy izgő-mozgó, husis, vagy nyúlánk. Élesben fog kiderülni, hogy mi válik be igazán. És ráadásul ez változik is majd, ahogy egyik korszakból a másikba léptek. Fölösleges megvenni mindent előre. Vásárolj az első, 56-os méretre, abból is kevesebbet. Ma már 1-2 nap alatt be lehet szerezni online utánpótlást bármiből, ha szükséges. Minek halmoznál?

 • Nyugodtan osszad meg a lelkes barátokkal, rokonokkal, hogy mire van igazán szükségetek. Ha te szeretnéd összeállítani a babád első ruhatárát, küldj nekik linkeket, adj nekik tippeket a kedvenc webshopjaid kínálatából, így elkerülheted a fölöslegesen megvásárolt ajándékokat!